torstai 15. lokakuuta 2015

Not all who wanders are lost

Tänään tajusin, että paikallaan oleminen ei sovellu minulle. Jotenkin sen on kyllä huomannut jo aiemmin, mutta tänään se kolahti tietoisuuteen kunnolla. Kun pysyn pidempiä aikoja paikoillaan, kadotan helposti elämän pienet ilot. Elämä menee suorittamiseksi, sen toivomiseksi, että jotain tapahtuisi. Odottamiseksi. Ei ole energiaa tehdä paljoa, sohva vetää puoleensa. Päivät seuraavat toisiaan, joskus hitaasti ja toisinaan parin viikon pumpseissa edeten. Nytkin odotan tulevaa reissua aivan järjettömän paljon, ihan liikaa, niin että ajatukset ovat jatkuvasti tulevassa, ja myönnän, että joskus päivät ovat vain suorittamista. Töitä, kauppaan, kotiin ruoanlaittoon ja kotihommiin, nukkumaan. Ohje: toista edellinen yhä uudestaan ja uudestaan. On siellä seassa toki niitä valonpilkahduksia ja todella hyviä päiviä, mutta niitä ei ehkä arvosta tarpeeksi.

Haluan pysyä liikkeellä. Muutama vuosi sitten melkeinpä pahin pelkoni oli jämähtäminen. Se on miun mielestä juurikin sitä, että vain suorittaa asioita, että ei uskalla/osaa edes unelmoida muutoksesta, vaan tyytyy siihen mitä on, eikä nauti elämästä. En ole sillä tavalla kunnianhimoinen, että suunnittelisin elämää työn kautta tai yrittäisin luoda uraa ja sitä kautta määrittelisin itseni. Toisille se on se ainoa tapa elää elämää ja mikäs siinä. Ajatus siitä, että itse eläisin elämääni työn kautta ja sen vuoksi tekisin uhrauksia, kuten pysyisin paikoillani, ei tunnu oikealta. Ehkä idyllinen ”perusarki” ei vain sovellu minulle ainakaan tällä hetkellä tai sitten päässä on vain vikaa. Matkustellessa liikkuminen tulee luonnostaan; päivät koostuvat uusista paikoista ja elämyksistä, paikalleen saattaa jumahtaa korkeintaan pariksi päiväksi, ei kuukausiksi tai jopa vuosiksi, kuten perusarjessa voi käydä, ainakin minulle. Voin kuvitella, että jos en lähtisi uudelle reissulle, niin jämähtäisin vuosiksi. Ja myöhemmin katuisin asioita, joita en koskaan tehnyt, vaikka halusin.

En todellakaan tiedä, missä olen 10 vuoden päästä. Tai edes viiden vuoden kuluttua. Enkä edes halua tietää, parempi, että kaikki tulee ajallaan. Ehkä olen Suomessa töissä ja ”jämähtänyt”, mutta onnellinen, ehkä taas jossain muualla maailmalla ja murheellinen. Mistä sen tietää. Elämässä oli vaihe, kun luulin tietäväni, mitä mihinkin ikävuoteen mennessä tapahtuu. Tai pikemminkin mitä ”olisi pitänyt saavuttaa/tapahtua”. Jos joku olisi joskus sanonut esim. 17 v. Jennalle, että kymmenen vuoden sisään olen matkustanut 15 eri maassa, kiertänyt Australian ja taas lähdössä reissuun, en olisi uskonut. Eihän sellainen kuulunut muualle kuin unelmiin, ei normaaliin elämään.

Unelmoin jo lukiossa siitä, että pitäisin välivuoden ja lähtisin vaikka Tahitille asumaan bungalowissa ja tekemään esim. tarjoilijan töitä, mutta se jäikin vain sinne unelman tasolle. En koskaan kunnolla uskonut, että toteuttaisin mitään sellaista.

Niin sitä vaan oma mieli ja ajatustapa muuttuu. Nyt en vaihtaisi asemaani mihinkään, enkä ajattele ikää/saavutuksia samalla tavalla kuin nuorempana. Päämäärä on muuttunut suorittamisen kautta saavutettavista tavoitteista, kuten urasta tai omakotitalosta, enemmän toivoon siitä, että oli elämä missä tai millaista tahansa, haluan olla onnellinen. Jollekin onnellisuus voi olla se omakotitalo lainoineen, eikä siinä mitään. Elämää pitää elää niin kuin itse haluaa, ei niin kuin yhteiskunta toivoisi sinun elävän. Minun unelmani on matkustaa, enkä anna sen jäädä vain unelmaksi.

Valmistelut etenee pikkuhiljaa, viime viikolla irtisanottiin asunto, autohallipaikka, sähkösopimus ja kotivakuutus. Kirppispöytä on varattu, rinkka korjattu, ulkoilmaelämään valmistauduttu retkeilyvarusteilla. Kotona polttelee uusi passi, joka odottaa uusia leimoja sivuille ja Uuden Seelannin viisumi, joka tuli parissa päivässä. Kohta sitä oikeasti mennään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti