lauantai 26. lokakuuta 2013

Exmouth

Holaaa!!


Broomesta lähdön jälkeen meillä oli yhtenä must see -paikkana Exmouth. Exmouth on sellainen niemeke tai miksikä sitä nyt sanoisi (kattokaa google mapsista, hahmotatte varmasti paremmin kun miun selityksistä :D), jossa toisella puolella on pieni Exmouthin kylä, josta löytyy kaikkea polttoaineesta turistimajoituspaikkoihin ja toisella puolella on luonnonpuisto, josta löytyy tosi makeita maisemia. Meitä ei siis kiinnostanu hostellielämä, vaan haluttiin mennä Cape Rangen luonnonpuistoon cämppäilemään.


Luonnonpuistossa on useita leirintäpaikkoja, koska siellä (niinkun ei missään muuallakaan Australiassa ja erityisesti Länsi-Australiassa) ei saa telttailla/leireillä missä tahansa. Exmouthiin tullessa käytiin visitor centressä kysymässä vapaita leirintäpaikkoja, tosin vierailijakeskuksen ovessa oli heti lappu ”Cape Rangessa ei ole vapaita leirintäalueita juuri nyt”. Noo, pakkohan se oli varmistaa kuitenkin, koska ei paljoo kiinnostanu ajaa ensin sinne asti ja joutua sitten majoittumaan jossain hostellissa alueella, jossa ei varsinaisesti ole mitään nähtävää kun kaikki hienot paikat on luonnonpuiston puolella. Asiakaspalvelu centressä ei mitään päätähuimaavaa ollut, mutta muutaman mutkan kautta saatiin "täysistä leirintäalueista" huolimatta varattua leiripaikka! Lähdettiin ajelemaan kohti Cape Rangea ja saatiin mukava pikkuleirialue, jossa biitsi oli ihan vieressä.


Meidän viereisellä paikalla oli houstit, eli heille maksettiin kolmen yön majoitus ja saatiin hyviä vinkkejä. Cape Rangessa on siis useita erilaisia rantoja, joissa osa soveltuu uimiseen ja osa snorklaamiseen. Oltiin kerrankin liikkeellä just oikeana päivänä, koska n. 15 km päässä meidän leiripaikasta olevalla Oyster Shack-nimisellä paikalla oli juuri siihen aikaan vesi tarpeeksi korkealla, että siellä pystyy snorklaamaan nyt, eikä esim. seuraavana päivänä. Mepä laitettiin siis teltta paikalleen ja hypättiin autoon ja eikun snorklausmestoja päin!

Pakko sanoa, että ihan mielettömän hienot maisemat odotti kyllä snorklauspaikalla. Turkoosia vettä, ahjaaaaa! Sinällään ei ollu mikään paras mahdollinen snorklauspäivä, koska tuuli niin paljon, että oli hankala yrittää pysyä paikallaan kun aallot vei mukanaan, ja aika monesti oli tosi lähellä korallikiveen kapsahtaminen. Vesikin oli aika viileää, mutta nehän unohtu taas kun pääsi kattelemaan merenalaista elämää. Se on kyllä ihan toisenlainen maailma, aivan täysin epätodellista miten hienoja kaloja ja muita öttiäisiä siellä oikein menee. Merimakkaroitakin oli joka puolella :D Jaksettiin taistella ehkä puoli tuntia aallokkoa vastaan, mutta siinäkin ajassa ehti ihan hyvin tuijotella fisuja ja korallia.
 
Snorklauspaikasta ehkä 5 km ylöspäin on yksi biitsi nimeltä Turqoise Bay. Nimestä voikin päätellä, että miltä siellä näyttää..
Turqoise Baylla voi myös snorklata, mutta siellä pitää olla vielä varovaisempi vedessä, koska lahden reunoilta kulkee jopa vaarallisen voimakkaita virtoja syvemmälle päin. Snorklattiin kuitenkin sielläkin, ja siellä nähtiin koko reissun aikana ainoa villinä elävä rausku! Kun huomasin sen, koitin kovasti viittoa ja osoitella Jarille sitä, mutta eipä se tajunnu. Piti varmistaa myöhemmin että "näitkö sie sen rauskun?!" ja uida sitten takaisin sen kohdalle. Se oli sellanen hiekanvärinen, ehkä 30 senttiä halkaisijaltaan + 15-20 cm häntä. Pikkusen hyvin maastoutu sinne hiekan sekaan, jossa se jotain möngerteli. Hassuja otuksia, tosin se häntä on sellanen piiskamainen ja vähän jopa pelottava :D

Koska Cape Range on luonnonpuisto, niin se on yritetty pitää mahdollisimman luonnonmukaisena paikkana. Leirintäalueella ei ollut mitään mukavuuksia kompostivessan lisäksi ja vesihanoja oli ainoastaan yksi. Onneksi se hana oli ihan meidän leiripaikan vieressä, niin ei tarvinnu ajella kymmeniä kilometrejä että sai vähän huuhdottua meriveden suolaa pois iholta.


 Mutta, kuten voitte arvata, mitähän muita otuksia se koko puiston hana vetää kuivassa luonnonpuistossa puoleensa? Totta kai siellä siis oli pikkulintuja pyörimässä raikkaammassa vedessä, mutta ekalla kerralla bongattiin sieltä myös emu! Ihan helekutin iso tirppa, ei voi muuta sanoa :D Oli siellä myös paljon tämmösiä pomppiaisiakin..
 
 Ilta menikin sitten leiripaikalla auringonlaskua katsellessa ja SuomiPopin aamulypsyn podcasteja kuunnellessa :D


HUOMENTAAAA!!Seuraavana aamuna lähdettiin käymään majakalla. Pällisteltiin siellä maisemia hetken aikaa kun joku tuli sanomaan ”tuolla on muuten valaita”. MITÄÄ? Heti kyttäämään pienintäkin vedessä tapahtuvaa liikettä ja hiljalleen niitä alkoi näkymään! Eihän ne mitenkään hirmu hyvin näkyny kun ne oli sen verran kaukana, mutta aika hienoa oli nähdä kun niitä pomppi siellä silloin tällöin. Ihan mahtavaa :)

Yhtenä päivänä löydettiin ihan sattumalta iiiiiiso hiekkadyyni, jonne oli tottakai pakko päästä leikkimään :DVietettiin siis muistaakseni kolme yötä yhteensä Exmouthissa. Aika meni ihan hirveän nopeasti, varmaan vaan sen takia kun oli niin upeat maisemat ja tekemistä. Välillä oli vähän liian kylmä, koska tuuli oli välillä ihan jäätävä, mutta päivällä tarkeni ihan hyvin shorteissa ja topissa. Pääasiassa mieleen jäi upea meri, rannat, kengurut ja muutenkin se luonto. Exmouth on miun mielestä ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, joten jos joku liikkuu Länsi-Australiassa niin kannattaa mennä! Ei tuu kovinkaan kalliiksi käydä siellä, ainakin jos on vaan oma auto käytössä. Cape Rangeen meneminen maksaa 11$/auto ja kolme yötä makso muistaakseni n. 40$ yhteensä.
Kolmen yön jälkeen lähdettiin yllätysyllätys ajamaan taas eteenpäin, seuraavana kohteena Monkey Mia!

ps. isot synttärionnet isälle, tänään pyöreitä vuosia! :) <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti