lauantai 26. toukokuuta 2012

Suomi vs. Kanada

Tää postaus on ollu luonnoksissa jo monta viikkoa, koska oon yrittäny täydentää sitä aina kun mieleen on tullut uusia juttuja. Varmaan nytkin jäi pois aika monta asiaa, mutta saanpahan tän veks luonnoksista :D

Eli siis, ajattelin listata hieman juttuja, jotka on samanlaisia ja erilaisia miun kokemuksen mukaan Suomen ja Kanadan välillä. Monet jutut on varmasti tulleet jo ilmi aiemmista kirjoituksista. (Öh. En keksiny hirveästi samanlaisia juttuja, koska niitä on hankalampi huomata kuin poikkeavia asioita. Saatte siis tyytyä listaukseen asioista, joita itse ihmettelen tai jotka ovat vain pistäneet silmään.)
kuva täältä
 - Maan koko. Kanada on ihan suunnattoman suuri, eikä sitä tällainen pikkukaupungin tyttö pysty edes käsittämään. Joskus matka Joensuusta Helsinkiin tuntuu pitkältä kun matkassa menee ehkä n. 5 tuntia. Täällä mittasuhteet ovat aivan toisenlaiset, sillä esim. bussimatka Sudburysta Vancouveriin kestää n. 56 tuntia, eli kaksi vuorokautta ja 18 tuntia. Puolessavälissä on kuulemma kolikkosuihku, että pääsee halutessaan pesulle :D Miettikää miltä tuntuisi istua melkein 3 vuorokautta yhtämenoa bussissa. Matka on suunnilleen sama kun Suomessa ajais Helsinki-Inari -välin kolme kertaa. Ei kovin houkuttelevaa.

kuva täältä

- Kanadan lippuja näkee melkein joka nurkalla. Talojen pihassa voi olla lipputanko, jossa lippu on jatkuvasti tai talon nurkalla voi olla pieni lippu. Lippuja näkee paljon myös julkisissa rakennuksissa ja esim. YMCA:n kuntosalillakin oli lippu roikkumassa ja joissain autoissa on pikkutanko, jonka päässä pönöttää lippu.


kuva täältä

- Hintataso on vaihtelevaa. Vaatteet on hieman halvempia kuin Suomessa, tosin sekin riippuu tosi paljon siitä, että mistä ostaa. Eli samoin kuin muuallakin, niin merkkituotteet maksaa, mutta hyviä vaatteita löytää suht edullisestikin. Aika monessa paikassa farkut maksaa n. 30 dollaria (eli 22,5 euroa) tai 2 / 40 dollaria. Laadusta en sitten osaa sanoa mitään, koska en voi ostaa painavia vaatteita :D Mutta esim. Converse All Starit maksaa Brandos.fi -nettikaupassa n. 75 euroa ja täällä niiden hinnaksi tulee noin 46,5 euroa. Hedelmät ja vihannekset on hieman halvempia, mutta kuten oon jo aiemmin kertonu ehkä liiankin monta kertaa, niin esim. juusto on tosi kallista. T. katkera juustorotta.

kuva täältä

- Sää. Talvet on yleensä leudompia ja nyt menneenä talvena pakkasta oli kuulemma ollut kovimmillaan n. 20 astetta, mutta lunta ei ollut hirveästi. Suomessa, tai ainakin Joensuussa sai kyllä värjötellä jossain vaiheessa reippaasti yli viikon - 20 - 30 asteen pakkasissa. Kesä tulee tänne hieman aiemmin kun Suomeen (kiva kuulla Petralta ja Katalta, että Torontossa on ollu jo melkein 30 lämmintä..) ja kesä on kuulemma kuuma. Eli sitä odotellessa :) Ja se kirottu tuuli. Jotenkin tuntuu, että täällä tuulee ihan jatkuvasti ja aina pohjoisesta päin. Oikein kiva.


kuva täältä
- Luonto on aika samanlaista, mutta siinä on kuitenkin joitain erilaisuuksia. Esim. täällä on paljon koivuja, mutta ne on ilmeisesti eri lajiketta kuin Suomessa, koska ne ei ole niin korkeita kuin Suomessa ja ne haarautuu hassusti moneen osaan puun alaosasta. 


- Täällä on erilaisia eläimiä kuin Suomessa. Paljon on joitain korpin näköisiä, mustia lintuja, lintuja, jotka kuulostaa ihan omituisilta ja aina käy naurattamaan kun ne laulaa sekä tietysti Kanadanhanhia. Torontossa näin myös mustia oravia O.o Täällä on myös niiiiiiiiiiin hirmusen söpöjä maaoravia! Oma kuvamatsku niistä on aika vähäistä, mutta ne on mielettömän söpöjä ja ne kuulemma kesyyntyy helposti (pitäisköhän perustaa maaoravafarmi? Hahahah, kattokaa nyt tätä!!!)

- Autojen koko ja ikä. Ei Suomessa näe niin paljoa city-maastureita kuin täällä. Myös automerkit on erilaisia, esim. Chervoleteja ja Hyundaita on ihan hirveästi, mutta Volkswageneita ja Bemareita on vähän. Lähes kaikki autot on tosi uudennäköisiä ja harva se päivä näkee esim. Mustangeja ja Corvetteja. (Joskus pihassa voi olla tosi hieno auto, vaikka talo ei sitten olisi niin hieno. Ilmeisesti täällä panostetaan autoon enemmän ja tuntuu, että se jotenkin kuvastaa ihmistä) Ja koulubussit on edelleen hauskannäköisiä! (Paloautotkin on erilaisia, mutta niiden näkeminen ei enää paljoa naurata..)
- Liikennesäännöt. Täällä on joitain sääntöjä, joita Suomessa ei ole. Jos on esimerkiksi kääntymässä oikealle ja liikennevalo on punainen, sinne saa silti kääntyä, jos ketään ei tule. Tavallaan ihan kätevää ja jouduttaa liikennettä aika paljon. Ja sitten ehkä se rasittavin sääntö: stop-merkkejä tuntuu olevan melkein jokaikisessä risteyksessä! Muutaman kolmionkin oon nähny, mutta niitä on tosi vähän. Ihan omituinen on miun mielestä tämä sääntö: kun on neljän suunnan risteys, on joka suunnasta tulevalle stop-merkki. Jokaisen pitää siis pysähtyä ja etuajo-oikeus on sillä, joka on pysähtynyt ensimmäiseksi, ihan sama mihin suuntaan on menossa. Jonkun aikaa seuraisin tuollaisen risteyksen menoa olemalla itse kyydissä, mutta en vaan saanu mitään logiikkaa siihen ja pakko oli kysyä, että millä perusteella kukakin saa mennä. Miusta ihan kummallinen sääntö, koska ite menisin varmaan hyvinkin rauhallisena kuskina väittämään kolaritilanteessa että "mie muuten pysähdyin ensin, ihan varmasti!". Mjaa, täällä se sääntö kuulemma toimii ihan hyvin, onneks ei tarttee ite hypätä auton rattiin. 

kuva täältä
- Talojen koko. Oon jo aiemmin ihmetelly sitä, että miten valtavia taloja täällä on joka nurkalla. Mielettömiä ja upean näköisiä, enpä oo vastaaviin törmänny Suomessa.

- En ymmärrä mikä tässä maassa on kun tuntuu, että kaikki laitteet on jotenkin sekaisin. Majatalon telkkari sammuu välillä itsekseen, läppäristä levis joku jäähdytyssysteemi (en minä niistä mittään tiiä), kameran piuha on sökönä ja uusista Philipsin kuulokkeista on vasen kuuloke mykkänä. Ei voi olla miusta johtuvia nää kaikki???!? (ja jokaikinen kerta kun kehun/valitan laitteiden toimintaa, se muuttuu päinvastaiseksi. Vasen kuuloke toimii nyt, huomenna luultavasti ei. Aina kun kirjoitan, että jee läppäri toimii jotenkin, menee 2 minuuttia ja se alkaa reistailemaan taas. Eli koneet kuulee ajatukset Kanadassa, oon täysin varma tästä!)

- Ihmisen käyttäytyminen. Suurimmaksi osaksi ihmiset ovat ystävällisempiä kuin Suomessa ja on ihan normaalia ruveta juttelemaan tuntemattoman kanssa. Täällä myös tervehditään ja katsotaan silmiin, vaikkei tunnettaisi, Suomessa sais vaan kummaksuvia katseita jos tervehtii tuntematonta tai rupeaa kyselemään että mitäs kuuluu. Täällä on myös täysin normaalia hymyillä tuntemattomille ilman että pidetään hulluna ja mietitään että onkohan tuon lääkityksessä jotain häikkää.

- No se ruoka. Onhan täällä paljon samoja ruokia ja samoja merkkejä, mutta aika paljon on myös erilaista. Kaikki valmisruoka- ja einesmössöt jotenkin pomppaa silmille, koska niitä tuntuu olevan niin älyttömän paljon. Suomessa on jotenkin tottunut ohittamaan ne hyllyt, mutta täällä tulee pakostikin nähtyä niitä kun eksyn välillä jopa ruokakaupassa :D  

- Jatkoa  ruokaan. Ihmisten suhtautuminen ruokaan on jotenkin erilaista. Yleistän nyt aika rajusti, mutta miun näkemyksen mukaan tosi moni ihminen on joko pahasti ylipainoinen tai sitten tosi hyvässä kunnossa. Välimuotoja näkee harvoin. Ihmiset, jotka on tulleet katsomaan esim. sukulaisiaan hoivakodille ja ovat asuneet muutaman yön Majatalossa, ovat olleet tarkkoja ruoan suhteen. Yksikin ihminen marssi sunnuntai-iltana vihaisena valittamaan Suomi-kotiin siitä, että kun ei ole hyviä kattiloita. Se oli oikeasti aika raivoissaan siitä, vaikka miun mielestä ne kattilat on ihan hyviä (paistinpannusta en sitten sanokaan mitään..)

- Lisää ruokaa! Eli täällä on tosi paljon myytävänä kaikkia yltiömakeita leivonnaisia. Okei, mie tykkään kyllä makeasta, mutta nää menee niin yli. Kakun päällä saattaa jolla joitain kermannäköistä, valkeaa juttua, joka ei todellakaan ole kermaa vaan varmaan pelkkää sokeria. Se oikein ratisee hampaiden alla ja on ihan liian makeaa miun makuun. - Maapähkinävoi. NAM. Joskus pienempänä söin "maapähkinävoita", mutta sitä ei voi ees verrata siihen, mitä täällä on myynnissä. Se on vaan tajuttoman hyvää! (ja tajuttoman epäterveellistä, mutta ihan sama, syön sitä silti)

- Kaupoissa olevat tarjoukset on joskus ihan kummallisia. Jos esim. Minute Maidin 1,75 litran appelsiinimehu maksaa normaalisti jotain 3,99$, niin seuraavalla viikolla se voi olla tarjouksessa 3 purkkia / 5 $. Ihan jees asiakkaan kannalta, mutta se 2 purkkia / 5$ ois jo kuitenkin tarjous. Muutenkin jotkut tarjoukset voi olla -60% tuotteen normaalihinnasta. Eipä siinä mitään jos eivät halua niin paljoa voittoa tuotteista!

- Purkinavaajat. MasterChef Jenna loistaa taas keittiössä. Majatalossa on vaan tällaisia purkinavaajia, joissa on tosiaan oma tekniikkansa. Kyllä mie tuollasta samantyylistä osaan käyttää kun kotonakin on vastaava, mutta en tajua miksi miulla meni 6 viikkoa siihen, että opin tuon kyseisen avaajan tekniikan. Ekalla kerralla meni valehtelematta puoli tuntia ja hermot siinä, että sain ananaspurkin auki (mjoo, en ees saanu sitä tuolla avaajalla vaan tylsistytin yhden hyvän veitsen käyttökelvottomaksi. Hups.) Seuraavalla kerralla meni ehkä vartti ja vasta kuuden viikon harjoittelun jälkeen sain purkin auki ensimmäisellä yrittämällä. VAU.

- Täällä ei ole tiskiharjoja tai kuivauskaappeja. Ei pysty Suomi-tyttö käsittämään. Puhtaat asiat joko kuivataan heti tai kuivatetaan telineissä. Miun mielestä on pikkusen helpompaa laittaa pestyt asiat kuivauskaappiin, koska silloin ne on poissa silmistä. 

- Olin jo kirjottamassa, että tähän asiaan olen jo tottunut, valehtelisin, jos väittäisin niin. Siis hanat. Ihan sama minkä lämpöistä vettä haluat saada hanasta, niin ensin tulee haaleaa, sitten tosi kylmää, sen jälkeen lämmintä ja sitten haaleaa ehkä minuutin ajan ja sitten saatat hyvällä tuurilla saada sen lämpöistä vettä kun haluat. Joskus menee parikin minuuttia ja siinä odotellessa palaa hermo ainakin kolme kertaa ja vettä menee ihan hukkaan. 

- Deoderantit / antiperspirantit. Siis ihan totta. Menin kauppaan ja valikoimaa oli ihan valtavasti, mutta lähes kaikki oli stick-dödöjä, yyäääh. Onnistuin löytämään yhden (1), joka oli roll-on. Siis yhden. Älytöntä. Edes suihkeita ei ollut myynnissä, mitä ihmettä?   


- Pakko vielä sanoa, että Kanadassa on varmasti joku aikasyöppösysteemi, koska täällä aika vaan juoksee ja tuntuu, ettei mitään ehdi tekemään! Suomessa aika taas matelee, eli täällä on pakostikin joku aikamonsteri, jolla on kova nälkä. 

kuva täältä
Siinäpä varmaan suurinosa poikkeavuuksista, osa varmaan jäi sanomattakin.

Korostan nyt vielä sen, että kaikki mitä ylipäänsä tänne kirjoitan, on vain ja ainoastaan miun mielipiteitä tai kokemuksia. Voi olla, että joku toinen kokee asiat eri tavalla kuin mie. Toivottavasti tekstistä ei jää sellainen olo, että valitan kaikesta, koska oikeasti viihdyn täällä :) Tai no, tällä hetkellä on sellanen fiilis, että okei, Kanadassa on kivaa, mutta Suomi on se paikka, jossa on koti. Siellä on perhe, ystävät, elämä. Ulkomailla on mukavaa, mutta Suomi on aina Suomi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti